Vermogensbelasting 2016

Elke Nederlander die een vermogen heeft opgebouwd, loopt de kans hier vermogensbelasting over te moeten betalen. Het heffingsvrije vermogen, ofwel het spaargeld dat vrijgesteld is van belasting, bedraagt in 2016 € 24.437 per persoon. Indien u meer vermogen heeft, betaalt u 1,2% vermogensbelasting aan de Belastingdienst. De vermogensrendementsheffing gaat in 2017 op de helling, zodat kleinere spaarders minder gaan betalen. 

Spaargeld, beleggingen en een eventueel tweede huis
Onder het totale vermogen valt niet alleen uw spaargeld, maar ook beleggingen en een eventuele tweede woning. De Belastingdienst gaat er nu nog vanuit dat een ieder 4% winst maakt op zijn of haar eigen vermogen. Mede door de huidige, extreem lage spaarrente is dat echter bijna nooit het geval. Met als gevolg dat velen hun rendement op hun spaargeld direct kunnen inleveren bij de Belastingdienst. En vaak ook extra moeten betalen aan vermogensbelasting, aangezien het rendement op het spaargeld lager ligt dan de vermogensheffing.

Vermogensrendementsheffing in box 3 
De vermogensbelasting ofwel vermogensrendementsheffing valt onder box 3, vermogen uit sparen en beleggen. Over uw vermogen boven € 24.437 (of het dubbele als u een fiscale partner heeft) moet 30% belasting worden betaald. Een voorbeeld: u heeft € 40.000 aan spaargeld. Dan mag u daar eerst het heffingsvrije vermogen van aftrekken, zodat u 1,2% vermogensbelasting betaalt over een bedrag van € 18.871. Dat houdt in dat u over uw spaargeld € 226,45 aan vermogensrendementsheffing betaalt.

Vrijstellingen van vermogensbelasting 
Er zijn manieren om het heffingsvrije vermogen te laten toenemen, zodat u minder vermogensbelasting betaalt. Zo geldt er een vrijstelling van € 57.213 per persoon voor groene spaarproducten (met groencertificaat) en groene beleggingen. Deze vrijstelling is bovendien overdraagbaar voor de fiscale partners, waardoor de vrijstelling tot € 114.426 kan oplopen. U profiteert bovendien van een aanvullende heffingskorting van 0.7% in box 1.

Er zijn vrijstellingen voor het eigen vermogen voor pensioensparen en voor sparen voor een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering. Per belastingplichtige is deze vrijstelling € 6.956. De Belastingdienst hanteert tevens vrijstellingen van vermogensrendementsheffing voor cadeaubonnen of chipkaarten tot een bedrag van € 520 per persoon (voor fiscale partners € 1.040), evenals voor ongewijzigde kapitaalverzekeringen die vóór 14 september 1999 zijn afgesloten. Het vrijstellingsbedrag ligt op € 123.428 en voor fiscale partners op € 246.856.

Lagere belasting op spaargeld vanaf 2017 
De peildatum voor uw spaargeld en vermogen is 1 januari. Op basis van deze gegevens bepaalt de Belastingdienst of en hoeveel vermogensbelasting moet worden betaald. Indien u aan het einde van het jaar alle betalingen afhandelt of nog een geplande grote uitgave doet, kunt u uw vermogen drukken om minder vermogensrendementsheffing te betalen. Het kabinet werkt momenteel aan een belastingherziening. Er is een regeringsakkoord over een lagere belasting op spaargeld in 2017 voor spaarders die niet meer dan drie ton in hun bezit hebben. Daarboven gaat men juist meer vermogensbelasting betalen. Social

Google:
Twitter:
Facebook:


Linkpartners