Omzetbelasting

Omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde) is een belasting die een overheid heft op de verkoop van producten en diensten. De btw wordt betaald door de consument en niet btw plichtige organisaties.

De btw wordt in vele Europese landen geheven waaronder Nederland en België. De BTW kent vaak een hoog en laag tarief, in de meeste gevallen wordt er een hoog tarief geheven, in Nederland is dit 21% zoals in België. Hieronder een tabel met de btw tarieven van Nederland.

0% Het 0% tarief geldt voor ondernemers die zaken doen met huis buitenland, ondernemers die een buitenlands bedrijf factureren rekenen 0% btw. Tevens geldt het 0% tarief voor postzegels.
6% Levering van eten en drinken. Levering van geneesmiddelen. Verkoop van boeken en tijdschriften. Personenvervoer.
21% Alle overige diensten 

Een specifieke overzicht van de btw tarieven kunt u vinden op de website van de belastingdienst via: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conne... .

Aangifte

Een particulier hoeft normaal geen omzetbelasting aangifte te doen, een ondernemer daarentegen moet dit wel doen, de meeste ondernemers moeten iedere kwartaal een omzetbelasting aangifte doen.

Vele ondernemers doen hun aangifte zelf, echter kun je je omzetbelasting aangifte ook door een boekhouder of accountant laten doen. Wanneer je een kleine administratie hebt kun je de aangifte het beste zelf doen, bij een grote administratie is het verstandig om dit door een boekhouder of accountant te laten doen.Social

Google:
Twitter:
Facebook:


Linkpartners